Kék és zöld

DSC_0039

Devecsery László: Kék-játék

Kék az ég és kék a zöld,
kék a fa és kék a föld…
Kék a madár, kék a tó,
kéken kék a kék folyó.

Kék a ház és kék a lány,
kék a hegy és kék az árny…
Kék a Nap és kék a folt,
kéken kéklik fenn a Hold.

Kék a fiú, kék a ló,
kék az égből hullott hó.
Kék a kék és kék a kép:
kiborult a kék festék…

Az egyik kedvenc színem a kék, tagadhatatlan, és mi más jutna az eszembe róla először, mint az ég és a tenger. Nem véletlenül lett tehát,  a végtelenség és megfoghatatlanság szimbóluma, többek között. A mindennapok része is, ki ne hallott volna az Országos Kék túráról, Kékes tetőről, vagy a kék szalagot kiosztó vitorlásversenyről. De nevezhetünk valakit kékvérűnek (arisztokrata), és még a kékharisnya (irodalom után érdeklődő nő) sem ismeretlen fogalom.Sőt, még egy Kék nevű, kis falu is  van Magyarországon.

A zöld színről, a természeten kívül, a zöld szemű szörnyeteg, a zöldfülű, zöldhasú, és a manapság egyre népszerűbb, zöld pártok jutnak az eszembe. Maga a szín, a legpihentetőbb az  ember számára. Ezért is fordulhat elő kórházakban.

A fenti kép e két színben gazdag. Pörtschachban, Ausztriában készült a kép, a Wörti-tó partján, tavaly áprilisban. Valószínűleg, ez a fotó nem készült volna el nyáron, kellett hozzá a tavasz és hogy egyre melegebb és melegebb lett az idő, és természetesen a nap, amely megfestette a vízet.

Ha még nem fáradtatok el teljesen a  sok kékségtől, íme néhány kép a kék és zöld különböző árnyalataival: 114 féle kék és 139 féle zöld árnyalat létezik egyébként.

A képek forrása: itt és itt

Amióta varrok és kézimunkázom, mindig úgy érzem magam amikor meglátok egy ilyen színösszeállítást: cérnákból vagy fonalakból, mint egy kisgyerek. Rohannék máris, megvenni őket. Olyan mint egy festmény.

A képek forrása: itt és itt

Az első képen egy izlandi gleccsert láthattok. Sajnos a kép történetéről nem találtam semmit, a link csak a képhez irányít, de Izland legnagyobb jégsapkáján készült, az biztos. A második képhez tartozó link sem működik, ez egy rendhagyó esküvői csokor volt, ahogy a ruha is a háttérben. Mindenesetre, egészen elbűvölő, és jó tudni, hogy vannak emberek, akik mernek más csokorban gondolkodni, mint a rózsa. Annak idején én kálát szerettem volna, de rózsánál kötöttem ki.

A képek forrása: itt és itt

Egy hüllő szemgolyója és lakkozott kanalak Norvégiából.

A képek forrása: itt és itt.

Egy élő sejt felnagyított képe. Azt hiszem, ez a legfantasztikusabb.

Nektek melyik tetszik?

2869b2d02ab4bf908b0cb15df6d3a755

A kép forrása itt.

További hasonló képekért kattintsatok ide.

Jó nézelődést!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s